Naujienos

Kas vyksta, kad ėmė kvepėti maistu?

Zita KATKIENĖ

 

Respublikinės Šiaulių ligoninės Maisto paruošimo skyriuje vasario 11-ąją, Pasaulinės ligonių dienos proga, surengtas beveik pusę metų vykusių pacientų mitybos pokyčių pristatymas žurnalistams ir visuomenei bei valgyklos atidarymas, patiekalų degustacija. Gydymo įstaiga, perėmusi maisto gaminimą į savo rankas, jau gali džiaugtis veiklos rezultatais: pacientai giria maistą, o ir suvalgo daugiau.

 

LR sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vykdomos iniciatyvos (iš kairės), Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus Remigijaus Mažeikos entuziazmas, vyriausiosios slaugos administratorės Sigitos Klimavičienės bei dietologės Kristinos Kurganovienės pusmečio darbas davė puikių rezultatų: Maisto paruošimo skyriaus virėjos gamina kokybišką ir subalansuotą maistą ligoniams.

Z. Katkienės nuotr

 

Už tuos pačius pinigus, tik skaniau

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika, LR Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos iniciatyvų paskatintas, ryžosi pokyčiams ir džiaugiasi įgyvendintu tikslu: pacientai maitinami sveikiau, skaniau ir sočiau, o sąnaudos nepasikeitė.

Praėjusių metų spalio mėnesį prie gydymo įstaigos vairo stojusiam direktoriui Remigijui Mažeikai pacientų mitybos problemas atskleidę darbuotojai ragino imtis naujovių.

„Direktoriau, pereikim prie savarankiško maitinimo“, – prisiminė gydymo įstaigos vadovas pradžią kelio, kurį teko įveikti, siekiant sveikesnio, estetiškos išvaizdos ir pacientų būklę atitinkančio maitinimo – tokį nuo šių metų pradžios savo pacientams siūlo Respublikinė Šiaulių ligoninė, atsisakiusi išorės tiekėjo paslaugų ir įkūrusi savo virtuvę.

Nuo praėjusių metų balandžio pradėtos aiškintis ne tik būtinybės, bet ir galimybės. Sudaryta darbo grupė, kuri aiškinosi, koks tiekiamas maistas, ar patenkinti pacientai. Visuomenės sveikatos centro laboratorijoje atlikto tyrimo rezultatai pribloškė: maistas neatitiko energetinių reikalavimų, baltymų ir visų kitų medžiagų kiekio.

Buvo atlikta pacientų apklausa. Apie 60 proc. pacientų pasakė, kad jų ligoninės maitinimas netenkina: norėtų skanesnio maisto, daugiau daržovių.

Gydymo įstaigos specialistai patirties sėmėsi Respublikinėje Kauno ligoninėje, aiškinosi, kaip sekasi patiems maitinti pacientus. Darbo turėjo ir ekonomistai, skaičiavę, kiek kainuos pokyčiai.

„Mano tikslas buvo už tuos pačius pinigus maitinti ligoninės pacientus, tik skaniau, kokybiškiau“, – teigė direktorius R. Mažeika.

Pokyčių imtis ragino ir LR sveikatos apsaugos ministro vykdomos iniciatyvos dėl lopšelius- darželius ir mokyklas lankančių vaikų maitinimo pokyčių. Tad nuo lapkričio 1-oios, kai buvo patvirtintas LR sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl pacientų maitinimo organizavimo sveikatos apsaugos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo, nuveikta jau buvo daug. O nuo šių metų sausio 7 dienos gydymo įstaiga ir pacientai džiaugiasi kokybišku maistu.

Pokyčius virtuvėje, pasak direktoriaus, pirmiausia pastebėjo virtuvės kaimynai ir apipylė klausimais, kas vyksta, kad ėmė kvepėti maistu.

Pirmiausia dėmesys pacientams ir jų sveikatai

Virtuvės atidarymo šventė nebūtų įvykusi be daugelio pastangų. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius R. Mažeika dėkojo ir anksčiau maistą tiekusiai įmonei už tai, kad perdavimas įvyko sklandžiai, nebuvo jokių trukdžių.

Labiausiai visiems dėkingas LR sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, nes sklandžiai ir be priekaištų įgyvendinta jo iniciatyva ligoninių pacientus maitinti sočiai ir sveikai.

„Labai smagu atvažiuoti į tokią erdvę ir sužinoti, kad pacientai gaus maistą tokį, kuris negadins sveikatos, o, idealiu atveju, gali ir prisidėti prie to, kad žmonės greičiau sveiks, geriau jausis. Ir nebūtinai tai yra brangiau, tačiau tikrai nėra neskaniau“, – sakė šalies sveikatos apsaugos strategas ir dėkojo ligoninės virtuvės darbuotojams, padariusiems didžiulį darbą, bei Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos virtuvės šefams, kurie ypač daug padėjo labai sudėtingame darbe. Ministras pajuokavo, kad jo paties pastangos šiek tiek ir savanaudiškos:

„Anksčiau ar vėliau – visi mes patapsime pacientais, tai ir tas mitybos pokyčių noras šiek tiek savanaudiškas. Norėčiau, kad netektų gailėtis, kad kažko nepadariau ar padariau kažką ne taip ar neišnaudojau man suteiktų galimybių.

Perėjimas prie pacientų savarankiško maitinimo – labai didelis, tačiau teisingas iššūkis. „Rinkos dėsniai tinka kavinėms ir restoranams, o tokioms įstaigoms, kaip ligoninė, kur yra specifinė mityba, tiekiant maistą reikia kreipti dėmesį į kitus dalykus, o pirmiausia – į pacientus ir jų sveikatą. Todėl šios ligoninės žingsnis yra sveikintinas ir sektinas“, – teigė A.Veryga.

Tai, kad šalies ligoninės su priimtais iššūkiai susitvarko, ministras pastebi ir iš pacientų reakcijos, nes jie nustoja siuntinėti nuotraukas su patiekalais iš ligoninių į jo veidaknygės profilį ir liaujasi klausinėję: „Kur žiūri ministras?... Ar taip turi būti?...“

Iššūkio entuziastai

Maitinimo grąžinimo į ligoninę entuziastė, ligoninės dietologė Kristina Kurganovienė neslėpė, kad pokyčiui įgyvendinti prireikė daugelio pastangų. Dirbti teko daugiau nei šešis mėnesius, neskaičiuojant darbo valandų, savaitgaliais, po darbo.

Svarbiausia grandimi šioje grandinėje yra Maisto paruošimo skyriaus darbuotojai, vadovaujami administratorės Rimos Daujotienės. Jų dėka buvo kuriami nauji receptai, gaminami patiekalai.

„Nuo pat pirmos dienos, kai pradėjome teikti naują maitinimą, gaunam labai gerų atsiliepimų, pradėjo kvepėti maistu, ligoniai suvalgo kur kas daugiau, o suvalgyti daugiau yra ypatingai svarbu, nes užtikrinamas baltymų, mikroelementų poreikis“, – džiaugėsi dietologė.

Svarbu ne tik ligoninės dietologėms, bet ir gydytojams, kad ligonis pavalgytų. K. Kurganovienė sakė, kad jei nepavalgys, bus bėdos, nes vystosi mitybos nepakankamumas, kuris didina infekcijų dažnį, komplikacijų dažnį, lovadienis ilgėja, ir gydymas kainuoja daugiau.

Stengiamasi, kad maistas būtų kuo įvairesnis, kuo skanesnis. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovė, virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė sakė, kad buvo smagu prisidėti prie ligoninės virtuvės pokyčių, kurie inicijuoti tam, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu. Tačiau darbas dar nesibaigė - bus kuriama kuo daugiau receptūrų, jos viešinamos Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje, kad ir mažesnių ligoninių maisto gamintojai galėtų gaminti sveiką ir skanų maistą.

Tuo, kad maistas išties labai skanus, šefė pakvietė įsitikinti visus virtuvės atidarymo bei spaudos konferencijos dalyvius. Prieš tai Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pašventino naująją virtuvę ir jos darbuotojus, kurių pečius užgula nelengvas darbas ir didelė atsakomybė: iš esmės keisti ilgus metus nusistovėjusias ligonių mitybos tradicijas.

 

 

comments powered by Disqus

Papildoma informacija