Pagal Mikę Pūkuotuką: „Yra protingų žmonių ir yra ko nors stokojančių“, o kaip būtų pasakęs Napoleonas?

Pagal Mikę Pūkuotuką: „Yra protingų žmonių ir yra ko nors stokojančių“, o kaip būtų pasakęs Napoleonas?

Tai buvo pirmasis šios kadencijos Joniškio savivaldybės valdančiųjų daugumos paslydimas ir Vyriausybės atstovo nurodymas ištaisyti padėtį.

Ketvirtadienį, gegužės vienuoliktąją, prisiekė dar du Joniškio savivaldybės tarybos nariai: Kęstutis Tautvaišas (Liberalų sąjūdis) ir Vaida Aleknavičienė (Lietuvos socialdemokratai).

Prieš prasidedant tarybos posėdžiui buvo perskaityti keli pranešimai. Politikė Rimantė Misiūnienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) paprašė pakartoti procedūrą dėl tarybos komitetų sudarymo, nes valdančiųjų veiksmai neatitiko Vietos savivaldos įstatymo ir informavo, kokius Opozicijoje esančius tarybos narius deleguoja ir į kokius komitetus.

Joniškio savivaldybės meras Vitalijus Gailius informavo, kad buvo gautas Vyriausybės atstovo teikimas ir reikalaujama svarstyti komiteto sudėčių pakeitimo klausimą ir su šiuo raštu posėdžio metu supažindinti tarybos narius.
Tai buvo pirmasis šios kadencijos Joniškio savivaldybės valdančiųjų daugumos paslydimas ir Vyriausybės atstovo nurodymas ištaisyti padėtį.

Netrukus valdančiųjų atstovas pasiūlė į posėdžio darbotvarkę įtraukti papildomą klausimą apie tarybos komitetų formavimą, kad atitiktų Vietos savivaldos įstatymą ir būtų įgyvendintas Vyriausybės atstovo teikimas. Politikai tam pritarė.

Netrukus meras paskelbė kandidatą į vicemerus. Gyrė siūlomą Aivarą Rudnicką, sakė, kad turįs politinės patirties. Tačiau Opozicijoje esantis tarybos narys Benjaminas Rimdžius tiesiai šviesiai paklausė, kaip meras matąs asmenį, sumaišiusį privačius ir viešus interesus „Delikatese“, kaip kandidato žmona pradėjo dirbti savivaldybės įmonėje UAB „Joniškio vandenys“, o neseniai laimėjo konkursą ir dirba savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriuje…
Meras V. Gailius atsakė, kad neturi duomenų, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija ar Etikos komisija būtų pripažinusi pažeidimus. Tuomet politikas B. Rimdžius pareiškė, kad klausė ne teisiškai, kur jūs (meras – Autorės pastaba) išsivyniosite, o ką meras manantis morališkai.

Joniškio vadovas pacitavo literatūrinį personažą Mikę Pūkuotuką, kuris pasakęs: „Yra protingų žmonių ir yra ko nors stokojančių.“
Tuomet įkando politikė Nijolė Valuckienė. Mero ir posėdžio vedančiojo ji paklausė taip pat pagal Mikę Pūkuotuką, ar kandidatas į vicemerus yra protingas ar ko nors stokojantis.

Meras V. Gailius atsakė, kad renkasi protingus žmones. Keturi Opozicijoje esantys politikai susilaikė nuo sprendimo, kuriuo A. Rudnickas tapsiantis vicemeru, priėmimo, o vienas iš jų balsavo prieš. Tačiau valdančiųjų daugumos balsais A. Rudnickas tapo vicemeru. Dėl antrosios kandidatės į vicemerus Vaidos Aleknavičienės politikai nesidraskė – sprendimas priimtas be replikų ir klausimų. Po to buvo priiminėjami sprendimai dėl kitų valdžios postų. Savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininku patvirtintas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas B. Rimdžius, kurio pavaduotoju tapo valdančiosios daugumos atstovas Petras Giržadas. Etikos komisijai vadovaus N. Valuckienė, jos pavaduotoju tapo socialdemokratas
Mindaugas Balčiūnas. Antikorupcijos komisijos pirmininku būsiąs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Antanas Karnišauskas, jo pavaduotoja Liberalų sąjūdžio politikė Edita Rudienė.

Nemažai politinių iečių sulaužyta, kuomet į Antikorupcijos komisiją buvo įtrauktas Verslo asociacijos pasiūlytas žmogus – Indrė Stalnionienė. Opozicijoje esantys politikai panoro ją išgirsti, paklausinėti, aiškino, kad nebuvo pakviesti į komitetų posėdžius ir neturėjo progos su kandidate net susipažinti. Tačiau Opozicijos noras – lyg balsas tyruose…

„Tarybos dauguma parodė galios principą“, – neiškentęs replikavo politikas B. Rimdžius. „Na, leiskite pasikalbėti su žmonėmis“, – kiek švelniau replikavo politikė R. Misiūnienė. Vicemeras A. Rudnickas pasiūlė politikams Opozicijoje su Indre Stalnioniene pasišnekėti po posėdžio.

Socialdemokratas M. Balčiūnas taip pat nusistebėjo: „Keista, kad negalim paklausti, jeigu žmogus salėje sėdi…“ „Jei meras tik veda posėdį, bet nebalsuoja (neturi teisės balsuoti – Autorės pastaba), tai neturėtų daryti įtakos nei tarybos narių pasisakymams, nei balsavimui“, – maždaug taip sakė N. Valuckienė.

Ir tai – tik naujosios kadencijos tarybos narių darbų pradžia… Dar po kelių priimtų tarybos sprendimų buvo įgyvendintas ir Vyriausybės atstovo teikimas – dabar ir Opozicija galės dirbti komitetuose.

Teksto autorė – Birutė Kybartienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *