Teisėjų padėjėjai nemokamai konsultavo gyventojus

Teisėjų padėjėjai nemokamai konsultavo gyventojus

Spalio 25 d. nemokamomis teisinėmis konsultacijomis telefonu pasinaudojo daugiau kaip 40 gyventojų, kurie skambino į Šiaulių apylinkės teismą ir daugiausia klausimų pateikė klausimų iš civilinės teisės. Daugiausia žmonių skambino iš Šiaulių miesto ir rajono. Aktyvūs buvo ir Joniškio rajono gyventojai – teisėjų padėjėjai sulaukė 9 skambučių, 3 asmenys skambino iš Raseinių rajono ir vienas – iš Kelmės. Į Šiaulių apylinkės teismą skambino gyventojai ir iš kitų Lietuvos vietų. Po vieną skambutį teismas sulaukė iš Akmenės ir Kėdainių rajonų bei Palangos.

Konsultacijas teikę teisėjų padėjėjai tvirtino, kad šiemet žmonės buvo aktyvūs ir pasinaudojo galimybe nemokamai, anonimiškai ir be registracijos telefonu pasikonsultuoti teisiniais klausimais. Esant sudėtingai epidemiologinei situacijai dėl COVID-19 plitimo, konsultacijos telefonu pasiteisino.

Skambinusieji teiravosi dėl testamento sudarymo, paveldėjimo dokumentų susitvarkymo, palikimo priėmimo, praleidus terminą. Prasidėjus šildymo sezonui, labai aktualus klausimas – kaip gauti kompensacijas už šildymą ir vandenį, kokie reikalingi dokumentai. Skambinusieji klausė dėl santuokos nutraukimo, vaikų išlaikymo, pensijų kaupimo sutarties nutraukimo, dėl neveiksnaus asmens turto pardavimo, dėl pilnamečio vaiko pareigos išlaikyti savo tėvą. Vienas klausimų, kaip priversti kaimyną tvarkytis. Klausimų konsultavusieji sulaukė ir apie uždarąsias akcines bendroves bei mažąsias bendrijas: kokia yra UAB akcijų perleidimo tvarka, kokia MB atsakomybė, labdaros ir paramos fondo, kaip juridinio asmens, atsakomybė ir pan. 

„Spalio 25-ąją nuo 9-os iki 16 val. dirbo 10 teisėjų padėjėjų. Intensyviausias laikas buvo iki pietų pertrauko“, – teigė Šiaulių apylinkės teismo pirmininko padėjėja Nijolė Damulė.

LR Konstitucijos ir Europos teisės dieną nemokamos teisinės konsultacijos Lietuvos teismuose vyko jau šeštąjį kartą. Šiais metais teisines konsultacijas teikė 18 Lietuvos teismų, tarp kurių šiemet buvo ir administraciniai teismai.

www.joniskiodienos.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *