Klausantis mero, susidarė įspūdis, kad laukia geros permainos

Klausantis mero, susidarė įspūdis, kad laukia geros permainos

Kai Vilniaus ir Biržų savivaldybių kai kuriuose kabinetuose pakvipo korupcija, ketvirtadienio, lapkričio 25-osios, popietę Joniškio rajono savivaldybės taryba rajono žmonių gerovei priėmė aštuoniolika sprendimų. Beveik už visus balsuota vienbalsiai.

Pirmiausia buvo patvirtintas bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos veiksmų planas (2021-2025 m.). Projektą pristatė savivaldybės administracijos direktorius Tomas Armonavičius. Išklausius jį ir susipažinus su žiniasklaidai atsiųstais dokumentais, tampa aišku, kad galima akivaizdi struktūrinė pertvarka, nes rajone mažėja vaikų.

Gali būti pertvarkoma M. Slančiausko progimnazija. 2022 m. planuojama prie Žagarės gimnazijos prijungti Žagarės lopšelį-darželį „Vyšniukas“. 2024 m. prie šios gimnazijos gali būt prijungta ir Žagarės specialioji mokykla. 2022 m., tikėtina, kad Kriukų, Gasčiūnų pagrindinė mokyklos ir Gataučių Marcės Katiliūtės mokykla bus sujungtos į vieną juridinį vienetą. Nesunku numanyti, kad tuomet sumenks kaštai administracijai išlaikyti (bus vienas vadovas ir pan.).

Rajono savivaldybės tarybos narė Rimantė Misiūnienė klausė, kiek Joniškio rajone vienam mokytojui tenka mokinių ir prašė šį skaičių palyginti su Lietuvos vidurkiu. Sprendimo projekto pristatytojas T. Armonavičius atsakė, kad 10,1 mokinio, o Lietuvos vidurkio nežinojo. Politikei paklausus, kas bus daroma, kad vaikų rajone nemažėtų, pranešėjas atsakė, kad gimstamumas mažėja visoje Europoje…

Kadangi politikės netenkino atsakymas, diskutuodama kalbėjo, kad per šešerius metus Joniškyje ženkliai sumažėjo vaikų – net 487 vaikais mažiau nei buvo iki tol. Pasak R. Misiūnienės, neva rajono valdžios daugumoje esančios partijos nevykdo rinkimų pažadų. Ji mananti, kad po kelerių metų Joniškyje jau gyvens tik apie 6000 žmonių.

Politikei prieštaravo meras Vitalijus Gailius, priminęs, kad rajone skiriami ir naujagimio, ir pirmokų krepšeliai, kuriuos dalija mokytojai ne iš asmeninių, bet iš savivaldybės lėšų. Sveikatos sistemoje taip pat padaryti pokyčiai vaikų labui: jiems bus teikiamos įvairesnės paslaugos. Joniškio ligoninėje pradėjo dirbti nauji, jauni gydytojai. Rajono mokytojai, anot mero, teikia kokybišką ugdymą, mokinių gimnazijos baigimas – aukšto lygmens. Meras pasidžiaugė, kad ir nedarbas rajone mažėja, nes tam dedamos nemažos pastangos.

Kitu priimtu sprendimu Joniškio savivaldybės tarybos nariai papildė aprašą dėl finansinės paramos gydytojams, atvykstantiems dirbti į Joniškio rajoną. Svarstant šį sprendimą, savivaldybės tarybos narė R. Misiūnienė klausė, ar „tas suveiks“, nes mūsų rajone pinigų siūloma mažiau nei kai kuriuose kituose. Meras V. Gailius aiškino, kad specialistams svarbūs ne vien materialiniai dalykai, jie nori dirbti kokybiškoje aplinkoje, kur viskas vyksta skaidriai.

Buvo priimtas sprendimas, kuriuo patvirtintos perskaičiuotos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazinės kainos. Skaitytojams – maloni žinia, kad kainos gyventojams (abonentams), kaip sakė pranešėja Daiva Zikienė, nedidės, jos yra tokios, kokios buvo patvirtintos ankstesniu savivaldybės tarybos sprendimu.

Gera žinia ir ta, kad įsikūrusioms įmonėms, organizacijoms, akcinėms bendrovėms dvejiems metams taikoma lengvata išorinei reklamai. Pasak pranešėjos, Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausiosios specialistės Reginos Leknickienės, tokia lengvata nenumatyta dirbantiems pagal individualią veiklą ar su verslo liudijimais.

Joniškio savivaldybės taryba sprendimu pritarė ir „Saulės“ pagrindinės mokyklos energinio efektyvumo didinimo investicijų projektui. Įgyvendinant šį projektą, bus keičiami langai, durys. Tarybos narė R. Misiūnienė klausė, kur jie bus padėti. Klausimą pristačiusi Ekonominės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Vilija Aleksienė paaiškino, kad statybines atliekas rangovas išveš į stambių atliekų surinkimo centrą. Politikė sakė, kad kaimo bendruomenės būtų patenkintos, jeigu galėtų pasiimti geresnės kokybės langus ar duris.

„Būtų galima tai išspręsti, jeigu būtų poreikis“, – sakė V. Aleksienė.

Malonu, kad, kaip sakė rajono savivaldybės meras V. Gailius, imtasi realios pertvarkos Joniškio ligoninėje.

Pasak mero, buvo šildyta net keli šimtai kvadratinių metrų nenaudojamų patalpų… Patalpos ir šiluma joms naudotos neefektyviai, dabar to nebus. Kitu tarybos sprendimu Joniškio ligoninei suteiktas leidimas nuomoti patalpas. Jose turėtų įsikurti vaistinė. Žmonėms būsią patogu. Priimti sprendimai ir dėl mikroautobuso, ir dėl mokyklinio autobuso perėmimo bei kiti.

Pasibaigus savivaldybės tarybos posėdžiui, politikė Nijolė Valuckienė pageidavo natūralių, o ne nuotolinių tarybos posėdžių.

„Nebent būtų židinys savivaldybėje“, – išsitarė, turėdama galvoje Covid-19 ligos protrūkius.

„Yra židinys. Jau suvaldytas. Jūsų nuogąstavimai išgirsti“, – sakė meras.

Apie Joniškio ligoninės ateitį, vizijas teiravosi politikė R. Misiūnienė.

„Joniškio ligoninė jau įvykdė reformą, – pabrėžė meras V. Gailius. – Mano ir ligoninės vadovo lankymasis ministerijoje duoda rezultatų.“

Klausantis mero, susidarė įspūdis, kad laukia geros permainos.

Autorė Birutė Kybartienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *