Jau dirba naujasis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas

Jau dirba naujasis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas

„Per maža ligoninės ambicija būti geriausia ligonine Šiaurės Lietuvoje, reikia siekti tapti geriausia visoje Lietuvoje“, – akcentavo naujasis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius 44 m. M. Pauliukas.

Svarbiausias prioritetas

Naujasis ligoninės direktorius vienu iš prioritetų įvardijo gydytojų ir pacientų gerovę.

„Pacientai ir darbuotojai jausis saugiai tuomet, kai bus sukurta pamatinėmis vertybėmis pagrįsta darbo aplinka, kurioje kiekvienas darbuotojas ir pacientas jausis gerbiamas ir vertinamas. Kiekvienas iš maždaug 2 tūkst. ligoninės darbuotojų yra svarbus sėkmingam įstaigos darbui, jiems turi būti sukurtos saugios darbo sąlygos, užtikrinta galimybė tobulinti profesinius įgūdžius“, – teigė naujasis ligoninės vadovas.

Naujasis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius, studijuodamas akušeriją, atliko praktiką dviejose Švedijos ligoninėse, kuravo sveikatos priežiūros sritį eidamas Radviliškio rajono mero pavaduotojo pareigas, dalyvaudamas Pasaulio banko programoje padėjo tobulinti sveikatos priežiūros sistemą Kazachstane.

Vytauto Didžiojo universitete įgijęs politikos mokslų magistro laipsnį, M. Pauliukas taip pat turi vadovaujamo darbo patirtį valstybės tarnyboje, ėjo skirtingas pareigas Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, Sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijose.

Po mobingo skandalo imtasi žygių

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, pristatydamas ligoninės vadovams naująjį direktorių, negalėjo nepaminėti ir skaudžios situacijos, dėl kurios Respublikinė Šiaulių ligoninė buvo visos Lietuvos epicentre. Po gydytojos savižudybės ir į viešumą iškilusio mobingo skandalo imtasi žygių. „Mes šią situaciją išnaudojome tam, kad ligoninė ne tik pati keistųsi viduje, bet kad ji taptų tuo epicentru, kurio patirtys taptų pavyzdžiu ką reikia daryti, kad išnyktų patyčios, išnyktų mobingas visoje sveikatos apsaugos sistemoje“, – vertindamas sukauptą patirtį teigė Šiauliuose viešėjęs ministras A. Dulkys ir vardino nuveiktus darbus: įvairiose šalies ligoninėse vykdytus pilotinius projektus, vykdytus mokymus vadovams, organizuotas sesijas apie tai, kaip spręsti tarpusavio konfliktus, kaip atpažinti kolegą, kuris turi polinkį į savižudybę, ką daryti, kad būtų išgyvendintos patyčios.

„Dabar visas šias patirtis perkelsime į visas Lietuvos sveikatos apsaugos įstaigos, nes šios problemos yra visose įstaigose, tad ir keistis turime visame viešajame sektoriuje – nuo parlamento narių elgesio iki mokyklų“, – tikino ministras ir pridūrė, kas Šiauliai bus tas centras, kuris tą patirtį užsiaugins.

Puikus privalumas – diplomatija

LR sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio bendrųjų funkcijų centro surengto konkurso į Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus postą laimėjęs Mindaugas Pauliukas antrajame etape buvo vienintelis kandidatas, ir jis buvo patvirtintas. Po to vyko privalomi tam tikrų tarnybų patikrinimai, kurių rezultatais patvirtinta, kad jis gali būti paskirtas vadovu.

Į salę susirinkusiems gydymo įstaigos vadovams, o vėliau ir žurnalistams prisistatęs naujasis direktorius M. Pauliukas pasidalino savo sukaupta patirtimi, kuri yra labai plati.

Mindaugas Pauliukas gimė 1978 metais vasario 2 dieną Radviliškyje.

„Gal tai ir likimas, bet po valandos buvau atvežtas į šią ligoninę“, – pasidalino direktorius galbūt lemtinga kūdikystės patirtimi. Tėvas Antanas Pauliukas – gydytojas, dirbęs Respublikinėje Šiaulių ligoninėje direktoriaus pavaduotoju chirurgijai, mama Danguolė Pauliukienė – kosmetologė. Šeimoje augo dviese su broliu Arvydu. Mindaugas mokėsi Radviliškio Gražinos vidurinėje mokykloje, kurią baigęs  įstojo į Vytauto Didžiojo universitetą. Jį baigęs įgijo tarptautinių santykių ir diplomatijos magistro kvalifikacinį laipsnį. 2003-2012 metais dirbo Lietuvos Respublikos diplomatinėje tarnyboje Lietuvoje, Kazachstane, Estijoje, dirbo dėstytoju Vilniaus universiteto medicinos fakultete. Nuo 2012 metų konsultavo užsienio šalių gydymo įstaigas medicininės plėtros, mokymo ir vystymo klausimais. Padėjo įgyvendinti nemažai mokymo ir kvalifikacijos kėlimo programų Kazachstano, Kirgizijos ir kitų šalių gydytojams bei slaugytojoms. Nuo 2016 metų – Nacionalinės gynybos pramonės asociacijos direktorius. Ragavęs ir politiko duonos: dvejus metus teko dirbti Radviliškio vicemeru, atsakingu už sveikatos klausimus, iki šiol yra Radviliškio rajono tarybos narys. M. Pauliukas nepamiršta ir studentiško gyvenimo: jis siekia akušerio diplomo.

Mobingo skandalas, dėl kurio pakeistas vadovas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, M. Pauliuko  negąsdino, nes ir šioje srityje sukaupta nemaža patirtis. Ypač dirbant užsienio ligoninėse, Švedijoje, kur ypatingas dėmesys skiriamas mobingo prevencijai. Be to, ir turimas diplomatinis išsilavinimas leidžiąs pažiūrėti į šią problemą ir jos sprendimo būdus šiuolaikiškai, racionaliai. „Svarbiausia yra žmogus: santykis su kolega, su vadovu ir neskirstymas, kad yra vieni geresni, kiti – mažiau geri. Lygiateisiškumo principas yra labai svarbus mobingo prevencijai“, – teigia naujasis gydymo įstaigos vadovas.  

Paklaustas, kas paskatino kandidatuoti į šį postą, M. Pauliukas pirmiausia prisiminė patirtį, kai teko pačiam organizuoti sveikatos apsaugos sistemos darbą Skandinavijos šalyse. „Tuo metu ir pamačiau skelbimą dalyvauti konkurse į šias pareigas  ir pagalvojau, kodėl nepabandžius dalyvauti ir pristatyti komisijai, kaip aš įsivaizduoju tą ligoninę, kokios noriu sveikatos apsaugos, medicinos įstaigos. Tai ir buvo vizijos pristatymas ir ta vizija patiko,“ – sakė jis.

www.joniskiodienos.lt

Naujasis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas – malonus ir šiltas žmogus.

Zitos Katkienės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *