Kuo naudingos spanguolės?

Kuo naudingos spanguolės?

Netrukus prasidės spanguolių sezonas. Kuo naudingos spanguolės, o kam jų vartoti reikėtų saikingai, pataria gydytoja dietologė Justė Parnarauskienė.
Pasak jos, šios uogos turėtų būti vartojamos kuo dažniau, nes spanguolėse yra daug įvairių vitaminų ir kitų augalinių komponentų, kurie pasižymi tam tikromis sveikatai naudingomis savybėmis. Tarp jų – vitaminai C ir E, reikalingi imuninės sistemos ir odos būklės palaikymui. Be to, vitaminas C pasižymi antioksidantinėmis savybėmis, padeda palaikyti raumenų veiklą ir kaulų būklę. Taip pat spanguolės yra puikus vitamino K1 šaltinis, kuris svarbus kraujo krešėjimo sistemai, kaulų sandaros palaikymui. Šiose uogose gausu ir mikroelementų, ypač mangano, vario. Dėl spanguolėse esančių antioksidantų ir kitų bioaktyvių medžiagų, kaip fenoliai ir organinės rūgštys, šios uogos pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu, todėl yra tinkamos lėtinių ligų prevencijai.
„Lėtinis uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių, vėžio, II tipo cukrinio diabeto, autoimuninių, nutukimo ir kitų, priežastiniu ir palaikančiu mechanizmu, todėl svarbu su maistu gauti pakankamai antioksidantų, kurie šiuos procesus mažina“, – sakė dietologė.
Spanguolės taip pat gali padėti kontroliuoti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje – uogose esančios netirpios skaidulinės medžiagos celiuliozė ir hemiceliuliozė nėra suskaidomos žmogaus organizme, tad padeda mažinti „blogojo“ ir didinti „gerojo“ cholesterolio kiekius. Be to, tirpiosios skaidulinės medžiagos yra svarbios „gerosios“ žarnyno mikrofloros palaikymui, kuri taip pat pasižymi uždegimą mažinančiu poveikiu. Londono karališkojo koledžo atlikto tyrimo duomenimis, vartojant 100 g spanguolių per dieną gali pagerėti širdies ir kraujagyslių sistemos veikla – tai itin aktualu Lietuvos gyventojams, labiausiai kenčiantiems nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų.
„Visgi, yra žmonių grupė, kuri šias uogas turi vartoti labai saikingai“, – patikslina pašnekovė. – Ypač atsargiai spanguoles į savo racioną turėtų įtraukti asmenys, kurie vartoja kraują skystinančius preparatus, ypač varfariną. Vienu metu ir ilgesnį laiką vartojant daugiau šių uogų gali padidėti kraujavimo rizika“.
Daug spanguolių vartoti netinka ir turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą, kita vertus šiose uogose esantis A tipo proantocianidinas padeda slopinti Helicobacter pylori infekciją, kuri dažniausiai sukelia skrandžio opas ir vėžį.
Atsargūs turėtų būti vaistus vartojantys žmonės – spanguolėse esantys flavanoidai gali paveikti daugelį medikamentų metabolizuojantį fermentą, citochromą P450, tad dėl gausesnio šių uogų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
Turintiems riziką oksalatinių akmenų susidarymui šlapimo išskyrimo sistemoje taip pat nerekomenduojama vartoti spanguolių, nes jose ir ypač jų koncentratuose gausu oksalatų. Riziką sumažinti galima tik kartu su uogomis vartojant daugiau vandens.
Nors spanguolės nėra pačios saldžiausios uogos, kurias norėtųsi valgyti saujomis – kartų spanguolių skonį lemia antivirusiniu ir antimikrobiniu poveikiu pasižyminčios terpenų grupės medžiagos, o antimikrobiškai veikiantys taninai „sutraukia“ burną – įmanoma vartoti ir jas.
„Geriausiai yra vartoti šviežias, džiovintas ar trintas spanguoles, nepagardintas cukrumi. Norint pasaldinti uogas, reikėtų tą daryti saikingai“, – pabrėžė J. Parnarauskienė. Pasak jos, dėl šios priežasties renkantis džiovintas spanguoles, vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į produkto sudėtį – ar jose nėra daug pridėtinio cukraus, nes dažniausiai prieš džiovinant spanguolės yra mirkomos sirupe. O renkantis kitus iš spanguolių pagamintus produktus svarbu atkreipti dėmesį į sudėtyje esančių skaidulinių medžiagų kiekius.

„Spanguoles galima vartoti su kitomis, saldesnėmis uogomis ar vaisiais – trinti kokteilius ar daryti vaisių salotas. Svarbu, kad nebūtų pašalintos spanguolių odelės – jose, kaip ir visų vaisių ar uogų, yra daugiausia skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų bei aktyviųjų medžiagų. Be to, kaip ir bet kurias uogas, vaisius, daržoves – spanguoles naudingiausia vartoti šviežias“, – pataria gydytoja dietologė, kurios patarimus atsiuntė Sigita Macanko iš agentūros „Idea Prima“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *