Lietuva į Ameriką jau gali eksportuoti kiaušinių produktus

Lietuva į Ameriką jau gali eksportuoti kiaušinių produktus

Tai rugsėjo 15 d. paskelbė JAV Maisto saugos ir priežiūros tarnyba. Lietuva tapo antrąja ES šalimi (po Nyderlandų), gavusia tokį leidimą.
Lietuvos gamintojams suteikta galimybė eksportuoti į JAV tokius lietuviškus kiaušinių produktus, kaip, pavyzdžiui, kiaušinių baltymų ir trynių miltai, šaldyta ar džiovinta kiaušinių masė ir t.t., kurie pagaminti sertifikuotose Lietuvos įmonėse nuo šių metų rugsėjo 15 d. Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, tai – labai gera ir laukta žinia, buvo įdėtos didelės pastangos siekiant atverti JAV rinką šiems produktams.
„Patekti į tokias rinkas, kaip JAV, nėra paprasta. Tai buvo ilgas, aštuonetą metų trukęs procesas, pareikalavęs daug pastangų ir nestandartinių sprendimų: reikėjo prisiderinti ir pritaikyti JAV teisės aktų reikalavimus, kuriuos reikėjo perkelti į mūsų procedūras. Kad mūsų verslininkai galėtų eksportuoti kiaušinių produktus už Atlanto, reikėjo koreguoti laboratorinių mėginių tyrimo procesą, taip pat užtikrinti mūsų VMVT specialistų nuolatinę kontrolę įmonėse, kurios ketina eksportuoti į šią milžinišką rinką ir kitus specifinius reikalavimus. Nuoširdžiai džiaugiamės, kad įdėtos pastangos duoda apčiuopiamų rezultatų – Lietuvos kiaušinių produktų gamintojai turės dar vieną rinką, kurioje galės realizuoti savo produkciją, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Mantas Staškevičius.

Eksporto struktūroje pagal šalis 2021 m. JAV buvo 20 vietoje iš 158 eksporto partnerių. Žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į šią šalį siekė 76,3 mln. Eur (14,9 proc. daugiau, nei 2020 m.) 2022 m. sausio – liepos mėn. į JAV daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės kviečių glitimo  – 54 proc. visų į šią šalį eksportuotų lietuviškos kilmės žemės ūkio ir maisto produktų vertės, sūrių ir varškės – 16,9 proc. duonos, pyragų, bandelių, pyragaičių, sausainių ir kitų kepinių – 6,2 proc., aliejinių kultūrų sėklų ir vaisių  – 3,2 proc., šokolado ir kitų maisto produktų, turinčių kakavos – 3,1 proc.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *