Iš Joniškio centro Turgaus gatvės link…

Iš Joniškio centro Turgaus gatvės link…

Nemažai joniškiečių šeštadieniais ir sekmadieniais traukia didžiosios Joniškio turgavietės link. Du sekmadienius iš eilės į turgavietę ėjo ir šio rašinio autorė.

Jeigu tik yra proga, eidama suka į gražiausią Joniškyje – Žemaičių gatvę. Tuomet, kai savivaldybės meras buvo Romaldas Gadeikis, ši gatvė buvo itin skoningai sutvarkyta, vadinama gražiausia mieste, įrengta ir lauko estrada, kurią kai kurie joniškiečiai vadina „kupolu“. Tuomet įrengtoje vaikų žaidimo aikštelėje beveik visada yra žmonių: mažyliai žaidžia, o mamos arba močiutės sėdi ant suoliukų ir stebi juos. Einant šia gatve, joniškiečiai džiaugiasi rausvomis trinkelėmis nuklota gatve, dailiais baltais rutuliais, o mylinčius gėles žavi Joniškio seniūnijos darbuotojos Rimos pasodinti ir prižiūrimi augalai. Moteris ne tik įrenginėja gėlynus, kurių gausu Joniškio mieste, bet, einant man, šlavė ir parkelyje prie vaikų žaidimo aikštelės nukritusius medžių lapus. „Turiu laiko, tai ir lapus grėbiu“, – pakalbinta šyptelėjo darbščioji moteris, kuri triūsia beveik prie visų miesto gėlynų.

Priėjus Vilniaus gatvę, atsiveria dviratininkams ir pėstiesiems skirta erdvė. Dauguma žmonių jau suvokia, kad dviratininkams skirtąja puse, eiti negalima, laikosi pėstiesiems skirtos šaligatvio pusės.

Maloniai nustebino pasikeitusi Melioratorių aikštė: jau anksčiau beveik visi namai, išskyrus savivaldybės socialinių būstų daugiaaukštį, modernizuoti. Priminsime, kad kiek anksčiau savivaldybė buvo užsimojusi modernizuoti šį namą, tačiau tokiems darbams gauti subsidijų nepavyko, nes namas – per jaunas, pastatytas atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Tačiau Melioratorių aikštėje maloniai nustebino neseniai įrengti spalvingieji (keturių spalvų trinkelės) šaligatviai. Jauku ir gražu.

Nors jau buvo dešimta valanda, bet Joniškio turgavietė dar tebedūzgė lyg bičių avilys. Žmonės rinkosi naujus ir dėvėtus drabužius, pirko sodinukus, daržoves, mėsos ir žuvies bei duonos gaminius. Atėjusieji į turgų mano, kad čia galės nusipirkti pigiau nei prekybos centruose ir geresnės kokybės daržovių ar kitokių maisto produktų. Kaip čia pasakyti…

Neseniai viena moteris prekybos centre nusipirko didžiulį plastikinį maišą paprikų, kurių kg kainavo tik 1,49 euro, nes buvo akcija, o turgelyje tokių paprikų kg jau kainavo 2,50 euro. Didžiajame turguje nemažai prekeivių pardavinėja kitų užaugintas daržoves, suspaustus sūrius ar koptą medų. Žinoma, kartais ir patys bitininkai prekiauja medumi. Šiuo metu kg medaus jau kainuoja 5 eurus, o prieš keletą savaičių buvo galima jo nusipirkti ir už 4 eurus.

Kilogramą mažų žalių agurkėlių šiuo metu turguje dar buvo galima įsigyti už 3 eurus, kg svarainių kainavo tiek pat , nors šiuosyk jų nesimatė. Daugumą domina spanguolės. Už litrą pačių pirmųjų uogų buvo prašoma 5 eurų. Prieš savaitę vienas prekeivis Latvijoje rinktų spanguolių litrą pardavinėjo po 3,5 Eur, sekmadienį jos jau kainavo po 4 eurus. Morkų kg – 0,70-0,80 euro. Už kg bulvių prašė 0,80, o už kg burokėlių – 0,70 euro. Svogūnų kg kainavo 0,70-0,80 euro, o kaimiškų svogūnėlių pynė 12 eurų, česnakai – 3,50 euro už kg. Turguje galima nusipirkti ir konservuotų vaisių ar daržovių. Pusės litro marinuotų agurkėlių stiklainis – 1,40 Eur, o abrikosų drebučių – 2 Eur. Kriaušių kg – nuo 0,80 iki 2 Eur. Moteris, vardu Liongina, pardavusi kg kriaušių, padovanojo mėtos sodinuką. Viržius ir kitokius augalus siūlė gėlininkai. Gražuolio viržio vazonėlyje kaina – 2,50 Eur.

Malonu vaikščioti po turgų, žmonės kalbina, šypsosi… Nors metai bėga sparčiai, bet jie atpažįsta, vadina vardu, pavarde ar žurnaliste. Jie apgailestauja, kad nėra popierinio laikraščio, kuris, anot jų, rašė taip, kaip yra. Šių eilučių autorei yra proga pareklamuoti internetinį Joniškio dienų laikraštį. Kai kurie, kaip ir anuomet, pasidalija skauduliais, kurių netrūksta. Ne vienas užsimena apie karą Ukrainoje, baiminasi, kad karo erdvė neišsiplėstų ir neatkeliautų iki mūsų. Dauguma prekeivių – pensinio amžiaus. Užaugindami savo darže ar sode daržoves, vaisius, parduoda turguje ir taip prisiduria prie pensijos. Nenuostabu, kad dauguma jų nedejuoja, kad neišgali sudurti galo su galu.

Kadangi šiais metais Joniškio soduose prastokai derėjo obuoliai, tai už kg obuolių turguje prekeiviai prašė euro. Parūpo, kiek kainuoja žuvys, mėsos gaminiai. Kg silkių kainavo 3,90 Eur, dešimt centų brangiau nei prekybos centre „Maxima“. Panašios į prekybos centruose parduodamos šaldytos ir rūkytos žuvies kainos, tik susidaro įspūdis, kad turguje produkcija ką tik atgabenta iš gamintojo, nors kartais visaip būna. Įvairiais mėsos gaminiais turgavietėje prekiaujama iš dviejų kioskų. Kiek anksčiau prie abiejų nutįsdavo eilės. Šį sekmadienį žmonių buvo mažiau. Gaminių kainos – kiek mažesnės nei Joniškio centre esančiose parduotuvėlėse, kuriose prekiaujama rūkytomis dešromis ar kumpiais.

Prekeivių, prekiaujančių vaismedžių ar vaiskrūmių, dekoratyvinių augalų sodinukais šiuosyk nebuvo daug. Daukšietis Jonas pardavinėjo šiuo metu ypač populiarias kolonines obelis, persikus, svarainius ir kt. Pavyzdžiui, jau ūgtelėjęs persikas kainuoja 18 eurų. Žmogus sakė, kad įveisęs sodinukų ūkį, nes gauna mažą pensiją. Ji buvo skaičiuojama už penkerius bendrovėje išdirbtus metus, vėliau turėjo individualią įmonę. Žodžiu, į „Sodrą“ buvo pervesti ne kažin kokie mokesčiai, todėl ir pensija maža. Jonas, kaip sakė, kol turi sveikatos, užsiima verslu. Kone kiekviename turguje įvairius sodinukus pardavinėja ir joniškiečių pora, gyvenanti Medžiotojų gatvėje. Šiuosyk siūlė itin populiarius sausmedžius, šilauoges ir kitokius sodinukus.

Grįžtant iš turgavietės, netoli Melioratorių aikštės, Malūno g. 10, į akis krito užkandinė „Geltonas kampas“. „Jos pavadinimas išsirutuliojo todėl, kad pastatai – gelsvos spalvos ir dunkso gatvių kampe, – pasakojo vienas iš savininkų Eimantas. – Verslą įkūrėme kartu su žmona, nuoširdžiai dirbame: stengiamės, kad klientams čia patiktų.“

Teksto autorė – Birutė KYBARTIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *