Rinkis protingai, gyvensi geriau!

Rinkis protingai, gyvensi geriau!

Nors Joniškio rajone kovo 19-ąją, sekmadienį, žmonėms nereikėjo eiti prie rinkimų urnų (savo valdžią išrinko prieš dvi savaites), tačiau besidomintiems politika praėjęs vakaras buvo neramus.

Šių eilučių autorę itin domino rinkimai Vilniuje, Klaipėdoje, Anykščiuose, Visagine ir, žinoma, visoje Lietuvoje. Po intensyvios žiniasklaidos „reklamos“ (vieno iš kandidatų Arvydo Vaitkaus nuotraukos, kurioje jis nufotografuotas fone, kuriame be kita ko plevėsavo ir Rusijos vėliava), nenuostabu, kad rinkimus jis ir laimėjo, nes žurnalistai sako, kad ir bloga žinia yra reklama.
Gegužę šešiasdešimties metų jubiliejų švęsiantis A. Vaitkus, baigęs tuometinį Kauno politechnikos institutą, turi nemažą verslininko ir politiko kraitį. Jis kaip kad Kauno meras Visvaldas Matjošaitis net yra dirbęs milicijoje-policijoje (1987-1993 m.). Belieka tikėtis, kad Klaipėdoje šis žmogus tvarkysis sąžiningai ir gerai, bus naudingas šio krašto žmonėms ir Lietuvai.

Ramybės nedavė ir žinios laukimas, kas mero rinkimus laimės Vilniuje: ponas Artūras Zuokas ar konservatorių atstovas Valdas Benkunskas. Kurį laiką, kuomet rinkimų rezultatai plaukė iš mažųjų Vilniaus apylinkių, vis pirmavo A. Zuokas, bet kai suskaičiavo Vilniaus centre esančių apylinkių rinkimų balsus, sėkmė nusišypsojo konservatoriui 38 m. Valdui Benkunskui. Jo biografijoje nėra jokio sovietinio šleifo. Baigė Mykolo Romerio universitetą, teisininkas, iki išrinkimo meru buvo Vilniaus savivaldybės vicemeras. Ponui A. Zuokui ir vėl nepavyko, nes gal ketvirtą kartą mero rinkimų nelaimėjo… Planuoja kandidatuoti į Seimą.

Daug iečių buvo sulaužyta dėl dviejų kandidatų į merus Anykščių ir Visagino savivaldybėse. Dėl kandidatų Kęstučio Tubio ir Dalios Štraupaitės teismuose pripažintos nusikalstamos veikos situaciją svarstė ne tik keli teismai, Vyriausioji rinkimų komisija, bet ir rinkėjai. Bet būtent rinkėjai Anykščiuose meru išrinko K. Tubį. Kokiais motyvais vadovavosi? Negi rinko aklai, kad ką tik teistas, nežinodami? Visagino rinkėjų dauguma, regis, sugebėjo atskirti grūdus nuo pelų ir už D. Štraupaitę nebalsavo. Mere ši moteris netapo. Ar pradės bylinėtis? Pagyvensime, pamatysime.

Domino rinkimai gimtajame Alytaus rajone. Džiaugiausi, kad šio krašto žmonės turėjo puikų merą – konservatorių Algirdą Vrubliauską, tačiau šiuosyk jį įveikė Demokratų sąjungos Vardan Lietuvos kandidatė, simpatiškoji 39 m. teisininkė Rasa Vitkauskienė. Ar ji rūpinsis žmonėmis, ar šie ją pamėgs?

Akys krypo ir į Pasvalio rajoną: ar pavyks dar kartą laimėti ilgamečiam rajono vadovui, konservatoriui 62 m. Gintautui Gegužinskui? Nepaisant įvairių krypčių vėjų, G. Gegužinskas tapo meru.

Lietuvos socialdemokratai džiaugiasi, kad laimėjo savivaldos rinkimus. Taip. Laimėjo. Jie ir kai kurie politologai savo įžvalgose dėsto, kad socialdemokratams bus palankūs ir artėjantys Seimo rinkimai.

Galbūt. Bet gali ir nelaimėti. Rajonuose žmonės mažiausiai svarsto, kokiai partijai kandidatas priklauso, jie žiūri į patį žmogų, kurį daugiau ar mažiau pažįsta. Nebūtinai tas, kuris savivaldos rinkimuose balsavo už socialdemokratus ar kitą partiją, už juos balsuos ir Seimo rinkimuose.

Rinkimai Vilniuje parodė, kad Lietuvoje daugėja mąstančių žmonių, kad mažėja tų, kurie nesidomi politika, jos nesupranta, ir balsuoja už tą, kurį rekomendavo, pvz., kokių nors socialinių namų direktorė ar taip, kaip „viena boba sakė“.

Vis dar savivaldos rinkimuose nebalsuoja dauguma jaunų žmonių, kurie deklaruoti pas tėvus, gimtosiose savivaldybėse, o dirba, tarkime, Vilniuje ar užsienyje. Todėl būtinas, kuo greičiau, elektroninis balsavimas. Taip būtų sudaryta galimybė balsuoti žymiai didesniam rinkėjų skaičiui. Tai būtų mažesnė galimybė manipuliuoti vyresnio amžiaus, nesusigaudančiais žmonėmis. Jeigu kurie ir nemokės naudotis internetu (bet tokių Lietuvoje labai jau mažai), jiems galėtų padėti artimi žmonėms: juk į banką su senyvo amžiaus tėvais tai nueina…

Dabartinei Lietuvos valdžiai teko nelengvas, didelis krūvis – koronos problemos, krizė pasienyje su Baltarusija, karas Ukrainoje ir jo pasekmės: išaugusios kuro, elektros kainos. O ryšium su tuo ir – maisto bei kitų produktų kainos. Man atrodo, kad nieko baisaus, kad viskas pabrango: galima taupiau gyventi, nepirkti visko, ko tik širdis geidžia, rečiau važinėti automobiliu, daugiau vaikščioti… Kad tik nebūtų karo, kad tik Ukraina laimėtų, kad tik Kinija netiektų ginklų Rusijai, kad ir pačios Kinijos apetitas būtų apribotas.

Džiaugiuosi, kad visas demokratinis pasaulis susivienijo, surėmė, kaip sakoma, pečius. O kas tapo kokios nors savivaldybės meru – nėra labai didelė bėda ir susirūpinti verčiantis dalykas. Kaip sakė viena buvusi Joniškio savivaldybės tarnautoja, ponia Regina, merai ateina, ir merai išeina. Svarbiausia, ką turėsime valdžioje LR Seime ir kokius išrinksime Europos Parlamento narius ir, žinoma, Prezidentą.

Iki naujų rinkimų beliko apie metus. Domėkitės, mielieji, kas vyksta Lietuvoje, pasikliaukite žurnalistų pateikiama informacija, o ne neraštingojo pletkeliais socialiniuose tinkluose. Nepasitikėkite vienu šaltiniu, pasidomėkite ir kitais ir – mąstykite. Tik mąstydami ir turėdami žinių, išmoksite teisingai pasirinkti. Tik tuomet visi geriau gyvensime.

Autorė – Birutė Kybartienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *