Buvusio ilgamečio vadovo E. Baltakio išpuoselėtoje ligoninėje kineziterapeutės triūsia lyg bitutės

Buvusio ilgamečio vadovo E. Baltakio išpuoselėtoje ligoninėje kineziterapeutės triūsia lyg bitutės

Joniškio ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje visuomet gausu pacientų. Per dieną jiems suteikiama keli šimtai paslaugų. Čia dirbančios kineziterapeutės ar slaugytojos triūsia lyg bitutės. Nuoširdžiausia joms padėka – žodis „ačiū“. Pirmiausia, Loretai, Redai, Kristinai, Aigustei, Ievai ir visoms kitoms, kurių vardų pacientai nespėjo įsiminti, už švelnias rankas, malonų bendravimą, atidumą kitų skausmui ir profesionalumą.

Ačiū ir buvusiam vadovui bei gydytojai I. Juškienei
Už galimybę gydytis, malšinti skausmą, atstatyti sveikatą ne vaistais, o reabilitacija joniškiečiai dėkingi ir buvusiam ligoninės vadovui Edmundui Baltakiui, kuris direktoriaus arba vyr. gydytojo pareigas ėjo nuo 1975 m. iki 2021 m birželio. Jis buvo veiklus, atkaklus, ne diktatorius ir nekerštingas, o šiltas žmogus pacientams ir darbuotojams, nesibodėjo minti ministerijų slenksčius ar įtikinėti savivaldybės tarybos narių, kad ligoninei būtų skirtas finansavimas. Joniškio ligoninei E. Baltakis padarė labai daug (sukūrė itin gerą materialinę bazę), todėl nenuostabu, kad net iš kitų ligoninių gydytojai atvyksta čia padirbėti. Kaip kad ir gydytoja reabilitologė Inesa Juškienė, į ją šeimos gydytojo siuntimu besikreipiantiems skirianti siuntimus procedūroms.

Sklinda tik geros žinios apie paslaugas
Paslaugų, apie kurias sklinda geros žinios rajone, – gausu. Tai ir Druskų kambarys, kuris Joniškio ligoninėje įkurtas, finansuojant Joniškio Rotary klubui, kuriam tuomet prezidentavo Rolandas Vasiliauskas. Tai ir gydomieji Šarko masažai, tai ir gydomosios vonios, tai ir magnetukai, elektros impulsai, kraujotaką normalizuojantis pėdų masažas bei kitos procedūros.

Į kiekvieną kabinetą iš eilės, prieš tai dirbančiai kineziterapeutei atidavus lapelius-grafikus, pavardėmis kviečiami pacientai. Vienam suteikiama vienokia paslauga, kitam kitokia, priklausomai nuo poreikio. Tai ir juosmens ar visos nugaros masažas, kurį itin profesionaliai padaro Loreta iš ketvirtojo kabineto arba šalia, penktame, esanti jos kolegė.

Itin gerą procedūrą – magnetoterapiją atlieka Reda iš 1.37kab arba kuri kita jos kolegė. Tai ir kraujospūdį pagerinantis pėdų masažas, skausmą, uždegimą mažinantys elektros impulsai. Iki aštuonių pacientų susirenka į itin labai svarbią žmogaus sveikatai pagerinti procedūrą – mankštą. Rankines, drabužius žmonės pasideda specialiose užrakinamose spintelėse. Į mankštai skirtą patalpą ateina tik su rankšluosčiu, išsirenka norimą vietą ir – mankšta prasideda. Aigustė ar Kristina, priklausomai nuo pamainos, skuba tai prie vienos pacientės, tai prie kitos. Aiškina pratimus, moko juos daryti. Tai kamuolius pacientėms atneša, tai ant žemės esančiu buomu rekomenduoja vaikščioti…

O pacientų ateina visokių
Vieniems nuo sunkaus darbo ar kitokių priežasčių skauda juosmenį, rankas, kojas. Į ligoninės Fizinės mankštos ir reabilitacijos skyrių ateina įvairaus amžiaus pacientai: vidutinio amžiaus ir vyresni, teko matyti ir jaunų žmonių, paauglių, net mamų su kūdikiais.

Viena moteris guodėsi, kad prieš pusmetį patyrė insultą, dabar viliasi, kad mankšta ir kitos procedūros pagerins jos tolesnį gyvenimą. Kita pacientė skundėsi dešinės kūno pusės paralyžiumi, mano, kad reabilitacija padės. Sakytume, dar pačiame gyvenimo žydėjime esanti moteris sunkiai vaikšto. Pasakojo, kad kankina kojų sąnarių skausmai. Mano, kad reabilitacija, kurią rekomendavo vienas Pasvalio gydytojas, jai padės.

„Vienas medikas siūlė iškart operuoti, o pasvalietis pradžioje siūlė pabandyti reabilitaciją, todėl aš – čia“, – šypsojosi joniškietė, linkusi išklausyti kelių gydytojų nuomonę, nes dabar tokia galimybė yra. Todėl joniškiečiai važiuoja į Panevėžį, Vilnių, Klaipėdą, Kauną, Šiaulius…

„Skauda koją, todėl lankau procedūras. Džiaugiuosi, kad buvusio direktoriaus E. Baltakio dėka ir Joniškyje jos yra. Moterys ir merginos pluša lyg bitutės: nuo vieno paciento, prie kito. Jeigu pas kurią daugiau pacientų, tai kolegė atbėga padėti iš kito kabineto, nes kiekvienam duotas laikas, yra grafikai ir būtina spėti, padaryti viską laiku, nes už durų laukia kiti. Kuomet sveikatinimo mankštai vadovauja Aigustė, net suplušusi stengiasi iš širdies. Užtat pacientams ji labai patinka. Judėjimas – tai gyvenimas“, – pabrėžė dailininkė ir pacientė Nijolė.

Vienas pražilusiais plaukais vyras išsitarė, kad jubiliejaus proga gavo dovanų čekį. Su žmona pasirinko nugaros masažus ir druskų kambarį. Žmonės, net neprašyti, dalijosi savo bėdomis, nes gerai kartais kažkam pasipasakoti, pasiguosti ir ypač smagu, kai šypsosi paslaugas atliekančios kineziterapeutės ar slaugytojos. O moterys ar merginos tik sukasi. Dauguma jų – jaunos, beveik visos joniškietės, tik viena važinėja iš kito miesto. Ieva išsitarė, kad atvažiuoti į darbą iš Šiaulių jai – vieni juokai. Svarbiausia, kad darbas patinka.

Už paslaugas sumoka Ligonių kasos, bet galima ir nusipirkti

Nors atlyginimai galėtų būti ir didesni, tačiau pasidžiaugta, kad jie nevėluoja. „Bet taip yra dar nuo E. Baltakio laikų“, – išsitarė viena medikė.

Reabilitacijos paslaugas-procedūras galima gauti ne tik tuomet, kai pacientui už jas apmoka Ligonių kasos, bet ir įsigyti už savo pinigus. Pavyzdžiui, vienas Šarko gydomasis masažas kainuoja 8,31 Eur. Perlinė gydomoji vonia – 11,89 Eur. Daugumos procedūrų (vienos), kaina – maždaug nuo 6,50 Eur. Gaila, kad Joniškyje nėra procedūrų, kurios atliekamos lazeriu.

Teksto autorė – Birutė KYBARTIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *