Kai kurių sumokami mokesčiai per metus – lyg lašas kibire vandens

Kai kurių sumokami mokesčiai per metus – lyg lašas kibire vandens

Neseniai Finansų ministrė Gintarė Skaistė pristatė Mokesčių reformą, ir kilo nepatenkintųjų triukšmas. Kaip ir dera ministrei, šią svarbią reformą, kurios iki šiol nedrįso pateikti nė viena ankstesnė Lietuvos valdžios dauguma, visuomenei ji pristatė, kaip ir dera finansininkei, – skaičiais ir faktais. Mąstantys suprato, o likusiems paprastai ir suprantamai kai kuriuos Mokesčių reformos aspektus žmonėms paaiškino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Seimo narys peržiūrėjo 2021 m. VMI deklaracijas ir pastebėjo, kad iš 206 tūkst. individualią veiklą registravusių asmenų 182 tūkst. deklaravo, kad apmokestinamos pajamos nesiekia 10 tūkst. eurų per metus.
Ne tik susidarė įspūdis, bet ir yra nemažai tokių, kurie gauna dideles pajamas ir moka labai mažus mokesčius. Vadinasi, daug uždirbančių asmenų sumokami mokesčiai – lyg lašas kibire vandens. Jau ir anksčiau Joniškio dienos rašė, kad pagal individualią veiklą dirbančios, pavyzdžiui, kirpėjos ar kitos grožio paslaugų teikėjos, aptarnavusios klientą, dažniausiai neduoda jokio kvito, ir pinigus slepia nuosavoje kišenėje. Per vienos dienos pamainą, jei pluša tik pusę dienos, jos uždirba po 100-150 eurų, o per mėnesį – arti 5000 eurų. Per metus uždarbis jau siektų ir 60 000 eurų. Žinoma, reikia sumokėti mokestį už patalpų
nuomą, už įsigytas darbo priemones, bet uždirbtų pinigų lieka… sočiai, nes sumokėtų valstybei mokesčių – ašaros. Viena kirpėja gyrėsi, kad per metus ji du kartus važinėja atostogauti į užsienį, važinėja prabangiu automobiliu, o kitą kartą padejavo, kad jos pensija bus labai maža.

Bet dabartinė šalies valdžia, Rusijai užpuolus Ukrainą, ir pabrangus kurui bei maisto produktams, pensijas didino visiems, net ir grožio teikėjoms, todėl piktino tuos žmones, kurie visą gyvenimą sąžiningai mokėjo mokesčius ir pensijas gauna kone tokias kaip jos…

Yra kategorija žmonių, kurie atlygiu už darbą taip pat nesiskundžia, bet moka labai mažus mokesčius. Tą pastebėjo ir Seimo narys M. Lingė. Skaitant jo pasisakymą socialiniuose tinkluose, krenta į akis, kad net 26 proc. (1122) Lietuvos teisininkų pluša pagal individualią veiklą.

Kai kurie žmonės, kurie naudojosi advokatų paslaugomis, šių eilučių autorei skundėsi, kad dažnas iš jų už paslaugą paima pinigus, o kvitą išrašo ženkliai mažesnei sumai arba kartais net išvis žmogui jo neduoda. Vadinasi, į kišenę įkišti pinigai neapmokestinami, arba, paprasčiau tariant, už juos nemokami jokie mokesčiai nei Sodrai, nei Mokesčių inspekcijai. O iš dangaus manos juk nebyra – pensijos žmonėms mokamos tokios, kiek yra surenkama mokesčių. Jei surenkama mažai, mokamos mažesnės pensijos, surenkama daugiau – didesnės.

M. Lingė dėstė, kad pagal indidvidualią veiklą triūsia ir dauguma (83 proc.) Lietuvos draudimo brokerių (3958), 80 proc. reklamos agentūrų srityje dirbančių žmonių (3958), o taip pat – 75 proc. viešųjų ryšių specialistų. Galima vardyti ir kitokių profesijų žmones, dirbančius pagal individualią veiklą: statybininkus, kai kuriuos odontologus ir kt. O kur dar prekyba internetu?!
Pagal deklaruojamas valstybei pajamas, dauguma žmonių uždirbtų kone ašaras, bet pažiūrėkime, kaip gyvena! Kokiais automobiliais važinėja, kokiuose namuose įsikūrę, kokiose aukštosiose mokyklose mokos i jų vaikai! Visi tą matome, visi tą žinome. Todėl reikia tik džiaugtis, kad dabartinė Seimo dauguma, dabartinė šalies valdžia ėmėsi veiklos, Mokesčių reformos, kuri priverstų ir „gudručius“ mokėti mokesčius bei gyventi sąžiningai. Taip, kaip yra Danijoje, daugumoje kitų išsivysčiusių pasaulio valstybių.

Teksto autorė – Birutė Kybartienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *